Újraajándékozás: Szabad vagy inkább ne?

Szabad vagy nem továbbadni egy elhibázott ajándékot? Újraajándékozási etikett? A posztban igyekszünk választ adni.

Középkorú férfi a munkahelyen, kezében meglepetésnek szánt becsomagolt ajándék.

A Stanford Graduate School of Business, a Harvard Business School és a London Business School kutatói úgy gondolták, hogy tudományos oldalról igyekeznek közelíteni a témához. Egy felmérés keretében azt vizsgálták, hogy valóban sértő-e az ajándékozó számára az, ha a meglepetést továbbadják.

Egészen érdekes kérdőív készült. Ebben a szakértők azt kérdezték a kutatásban résztvevőktől, hogy ajándékozóként mi szomorítaná el őket jobban: ha az ajándék a szemetesbe kerülne, vagy az, ha olyasvalaki kapná azt meg, aki a rendeltetésének megfelelően használná.

Nyilvánvalóan egyik sem esik jól, de az utóbbi valószínűleg elfogadhatóbb megoldás. Az eredmény szerint ebből a szemszögből nézve a továbbajándékozáson kevésbé sértődünk meg, mint azon, ha a szemetesben végzi az ajándék.

A kutatók egyébként hozzáteszik: a vélekedésben sokat számít az is, hogy az ajándékozás viszonyában milyen jogosultságokat képzelünk magunk. Sok ajándékozó úgy gondolja, van beleszólása abba, hogy mi lesz az ajándék sorsa. Míg az ajándékot kapók közül a többség úgy véli, igazából bármit megtehetnek az ajándékkal. Ebben valószínűleg mindenkinek igaza van, illetve senkinek sincs igaza…

Szóval a kutatási eredményből kiindulva úgy tűnik, hogy jobban tesszük, ha továbbadjuk az ajándékot, minthogy kidobnánk. Az etikett szerint legalábbis ez lenne a helyes.

Végül még egy kreatív megközelítés: érdemes lenne plusz egy ünnepet hozzáadni a naptárhoz. Mondjuk a “nemzeti továbbajándékozás napját”. Szakértők álláspontja szerint ha lenne egy ilyen nap, az ajándékozók kevésbé éreznék sértőnek azt, ha az elhibázott ajándékot továbbadják.

Te hogy vélekedsz a kérdésről? Ha nem szeretnél dilemmába keveredni és biztosra mennél az ajándék sikerét illetően, válassz a GiftFactory oldaláról. Ajándékozz mondjuk személyre szóló fa italtartót, egyedi led-lámpát vagy különleges ékszert.