Ajándékot adni vagy kapni? - Melyik szerez nagyobb örömet?

Ajándékot kapni jó dolog, de adni még nagyobb öröm. Ilyenkor jóval nagyobb boldogságot élünk meg. Az élmény ráadásul tovább is tart. Íme, a részletek.

Fiatal férfi ajándékot ad át hölgy párjának.

 

Ajándékot kapni jó dolog, de adni még nagyobb öröm. És ezt kutatási eredmények is igazolják. 

A szakértők szerint ajándékot adni nagyobb elégedettséget vált ki, mint az, amikor kapunk valamit. 

Miért tapasztaljuk ezt?

Mert érdekes módon az ajándék adást minden alkalommal új élményként értelmezi az agy. Még akkor is, ha ez meghatározott minta szerint mindig azonos módon történik. Az ajándékozás élménye akkor is egyedülálló örömet szerez, amikor az rendszeres esemény az életünkben - szemben azzal, amikor ajándékot kapunk. Ráadásul ez a típusú öröm sokkal hosszabb ideig tart, mint amikor mi kapunk meglepetést.

Ezt nevezi a szakirodalom: “warm glow of giving"-nek.

A témáról egyébként a The Guardian is írt már. A cikk konklúziója szintén az, hogy “jobb adni, mint kapni”. Az írásban idézett szakemberek egyetértenek abban: ha ajándékot adunk, az nagyobb mosolyt csal az arcunkra, mintha magunknak vásárolunk vagy épp kapunk valamint.

Egyesek szerint egyébként amikor ajándékot adunk át valakinek, bizonyos értelemben magunkhoz is kedvesek vagyunk. Ez az úgynevezett helyettes jutalom. Ami azt jelenti, hogy amikor tevékeny résztvevői vagyunk más személy boldogság-élményének, az illető örömét is a sajátunkként éljük meg. 

Ez pedig extra dopamin-szint (boldogsághormon) emelkedéssel jár.

Összegezve: ajándékozáskor mások boldogságát helyezzük előtérbe, ráadásul az így szerzett öröm visszahat ránk. A kettőt együtt pedig értelemszerűen nagyobb élményként éljük meg. Ami nem csak intenzívebb, hanem hosszabban is tart, mint amikor mi kapunk ajándékot.

Szóval ajándékozni nagyon is jó dolog… Úgyhogy nézz körül a GiftFactory oldalán, válassz valami igazán jó ajándékot, és az ajándékozás öröme révén szerezz magadnak is egy kis extra boldogságot!